Van start-up naar full-service recruitment marketing bureau
10 jaar Brandmannen
Leestijd 8 minuten | Auteur Jill | 06-02-2025
Is het slim om samen met je beste vriend een bedrijf te starten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar na tien jaar Brandmannen kunnen onze founders, Jotham en Glenn, daar wel iets zinnigs over zeggen. Hoe hun avontuur begon? Met een flinke dosis ondernemersdrang, klantgerichte ideeën én een chique kantoorvilla … Lees verder en oordeel zelf: gouden zet of gewaagd plan?

Starten op de zolderka… in een kantoorvilla
Het begon natuurlijk al veel langer dan tien jaar geleden. Jotham groeide op in een ondernemersgezin en had jarenlang zijn eigen business. Glenn werkte als adviseur en teamleider in de recruitmentmarketing, maar droomde ook van een eigen bedrijf.
Die ambitie lag in eerste instantie niet eens per se binnen dat vakgebied. Jarenlang pingpongden ze over ideeën—het ene nog groter dan het andere. Totdat het kwartje viel bij Glenn. “Uiteindelijk dacht ik: ik vind het werk dat ik doe écht leuk. En ik had een heldere visie over hoe ik het wilde doen. De focus moest liggen op klanten écht helpen, inzicht geven in resultaten, altijd dat stapje extra zetten. Delen is vermenigvuldigen, dat werd het uitgangspunt van Brandmannen.”
Met dat besef en idee werd Brandmannen via de telefoon geboren, want waarom zou je er meer woorden aan vuil maken. Jotham was namelijk direct enthousiast. “Daarmee werd ook echt wel een droom verwezenlijkt. Om met elkaar, als vrienden te ondernemen. Mijn ondernemingen daarvoor deed ik allemaal in m’n eentje. Dit samen doen? Dat kon alleen maar leuk worden.”
Waar de meeste ondernemers beginnen op een zolderkamer of in de garage, deden Jotham en Glenn het nét even anders. Tijdens een afspraak met de accountant, waar ze hun businessplan presenteerden, bleek er in diens chique kantoorvilla nog ruimte vrij. “Twee bureaus, stoelen, laptops en een telefoon—wij waren klaar om gas te geven. Dat was onze spreekwoordelijke zolderkamer. Alleen zaten we wel op de Lanckhorstlaan in Heemstede. Dus als je op Google Street View keek, zag je een prachtig pand. Het leek al heel wat, maar vergis je niet: het was niet veel,” lacht Jotham.
Nou ja, niet veel? De eerste jaren werd er non-stop gebeukt, alles werd zelf gedaan. Van de eerste belletjes naar potentiële klanten, tot het online plaatsen van vacatures en campagnes aanzwengelen. Geen vacaturebank bleef onontdekt—ze kenden ze uiteindelijk allemaal van binnen en buiten.
Cultuur als vlammende kracht
Na jaren zelf aan alle knoppen te hebben gedraaid, kwam er een nieuwe ondernemersuitdaging bij: mensen aannemen en behouden. Dat is aardig gelukt. Inmiddels werken er zo’n dertig Brandmannen en -vrouwen zich in het zweet voor onze opdrachtgevers—waarvan sommigen er zelfs vanaf het eerste uur bij zijn. Loyale klanten én loyale medewerkers, want er stapt bijna nooit iemand op. Eens een Brandman, altijd een Brandman lijkt het. “Verloop is in deze markt echt een groot probleem. Wij hebben daar geen last van. Vorig jaar is er één iemand weggegaan, van de 30. We krijgen steeds meer mensen waarmee we een vijfjarig jubileum vieren. Hoe verder we komen, hoe specialer ik dat ga vinden, want iedereen heeft het écht naar z’n zin. Dat is het grootste compliment dat je als werkgever kunt krijgen,” vertelt Jotham trots. “En het mooiste? We groeien niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. We hebben samen huwelijken gevierd, kindjes geboren zien worden, huizen gekocht. Dat maken we met elkaar mee en dat hebben we de afgelopen tien jaar samen gefikst.”
Een team dat blijft, een bedrijf dat groeit
“Dit is waarom ik durf te zeggen dat we het beste recruitment marketing bureau van Nederland zijn.” vult Glenn aan. “We hebben echt slimme experts in huis – en die blijven. Als opdrachtgever heb je hier niet te maken met een steeds wisselend team, omdat er weer eens iemand vertrekt. Onze teams zijn op elkaar ingespeeld en daardoor blijft klantkennis behouden. Naast dat ze slim – en leuk – zijn, is iedereen hier ook intrinsiek gemotiveerd om onze opdrachtgevers te helpen.” We vinden altijd wel een manier om je te helpen, om die stap extra te zetten.
Ervoor zorgen dat die cultuur zo is en ook zo blijft? Dat zit ‘m in de juiste mensen aannemen, daarna gaat het vanzelf. Daarbij weegt persoonlijkheid zwaarder dan je professionele kwaliteiten. “We spreken soms kandidaten die qua skills uitstekend zijn, maar die we dan toch niet aannemen. Omdat het qua persoonlijkheid geen match is. We kijken echt eerst naar wie je bent als mens en of dat complementair is aan ons team, daarna naar wat je kunt. Want als je niet lekker kunt werken binnen het team, komen je kwaliteiten ook niet optimaal tot uiting” legt Glenn uit. Dat team bestaat zeker niet uit allemaal dezelfde mensen. Sterker nog, er zitten bij Brandmannen hele uiteenlopende persoonlijkheden. Iedereen vindt elkaar in gezamenlijke uitgangspunten als openheid, hekel aan hiërarchie, dezelfde humor. En ook in de ervarenheid. Glenn: “We kiezen er bewust voor om senior mensen aan te nemen. Zo hoeven we mensen niet op te leiden in het werkveld en voegt iedereen razendsnel waarde toe aan het bedrijf. Dat past het beste bij het relatief kleine bureau dat we zijn, en bij onze ambitie om de beste te zijn.”
De vooruitziende blik op recruitment marketing én employer branding
Dat het team en de cultuur de grote successen zijn in de afgelopen tien jaar Brandmannen, is duidelijk. Uiteraard zijn de zakelijke hoogtepunten minstens zo lekker. De eerste gewonnen aanbesteding, de eerste miljoen euro aan omzet en de doorlopende groei, jaar op jaar. En dan de fysieke reis: van dat kamertje in een kantoorpand tot het eerste ‘echte’ eigen kantoor in Heemstede – waar alles zelf verbouwd werd tot een lekkere werkplek. Tot vandaag, een pand met drie verdiepingen, inclusief eigen bar. “Die eerste maanden dat we hier zaten, hebben we die bar echt compleet leeggedronken,” lacht Jotham.
Maar ook de evolutie van puur een campagnebureau naar full-service recruitment marketing & employer branding bureau is een mijlpaal. Geen toeval, maar een bewuste keuze. Al vanaf dag één stond dit op de planning, al groeide het organisch mee met de vraag van onze opdrachtgevers. De naam Brandmannen komt namelijk niet van de brandweer – ook al zijn we net zo snel – maar vindt z’n oorsprong in employer branding. Tien jaar geleden een vakgebied in opkomst, nu essentieel voor elke organisatie die talent aan wil trekken. Het is onmisbaar geworden een goed en eerlijk werkgeversverhaal te vertellen, en dat op een aantrekkelijke manier naar buiten te brengen – bijvoorbeeld met een goed doordachte en onderzochte Employee Value Proposition. En, waar we het vroeger moesten doen met cliché stockbeelden en dito vacatureteksten, kunnen we nu onze klant adviseren over en helpen met toffe concepten, sterke designs en overtuigende copy. Al die elementen maken de recruitment campagnes zoveel effectiever. Doordat we alles datagedreven doen en campagne op zoveel mogelijk touchpoints doormeten, zien we dat ook terug in de resultaten van onze opdrachtgevers.
Meer concurrentie, meer uitdaging, hogere kwaliteit
Met de groei van employer branding en recruitment marketing, groeit ook de concurrentie. Jotham: “In het begin hadden we vooral te maken met de traditionele recruitment marketing bureaus, nu zie je steeds meer creatieve marketing bureaus die ook recruitment marketing oppakken. Dat heeft de markt veranderd, maar het heeft ons ook extra uitgedaagd.”
Die uitdaging heeft Brandmannen juist naar een hoger niveau getild. “We hebben nu onze eigen creatieven in huis. Tel daar de diepgaande en specifieke kennis van onze campagnemanagers, recruitment marketeers en employer branding specialisten bij op en je hebt écht een winnende combinatie.”
Geen slapeloze nachten, wél leermomenten
Zijn er dan alleen maar hoogtepunten de afgelopen tien jaar? Natuurlijk niet. Maar écht grote problemen waar Glenn en Jotham wakker van lagen? Dan moeten ze diep graven. “Wij zien niet zo snel problemen, of het nou privé of zakelijk is. Dat zijn gewoon dingen die je moet oplossen, maar niets om zenuwachtig over te worden. Zelfs toen Corona kwam en bedrijven hun werving en selectie abrupt stopten, maakte ik me niet echt zorgen. Het helpt natuurlijk dat we altijd een gezond bedrijf geweest zijn” vertelt Jotham.
Is er dan echt niets uitdagends aan al die jaren Brandmannen? Glenn: “Een aantal van onze klanten had geen eigen Applicant Tracking System, wat wel nodig is om resultaten goed door te meten. Daarom besloten we zelf een ATS te bouwen… en dat liep een beetje uit de hand. Wat begon als een pragmatische oplossing, groeide uit tot een recruitmentsysteem met alle basisfunctionaliteiten van een ATS. Maar dat is ook iets wat je er niet ‘even’ naast doet. Zeker niet gezien het feit dat onze focus echt op recruitment marketing en employer branding ligt. Daar hebben we van geleerd.”
Software én media combineren
Die ervaring is meegenomen in de nieuwste versie van de door onszelf ontwikkelde recruitment marketing tool, die wel perfect aansluit bij de focus van Brandmannen. In deze tool komt data van al onze gedraaide campagnes, samen met AI-engines om de beste campagneadviezen te geven. “Straks kunnen onze klanten makkelijk zelf campagnes aanvragen en inzien, of zelfs compleet inrichten. Omdat onze tool koppelt met hun ATS en Analytics, krijgen ze een compleet overzicht van al hun recruitment marketing activiteiten. Dat geeft ze de keuze: of het zelf doen als ze de juiste expertises in huis hebben, of het toch door onze specialisten laten doen. Zo combineren we software en media in één positionering.” zegt Jotham.
Vertrouwen, weinig woorden, één gezamenlijke missie
Zou dat relaxte succes dan tóch komen door ondernemen als vrienden? Volgens Jotham en Glenn wel. De waarheid zeggen, elkaar dingen gunnen en je ego aan de kant zetten—dat maakt Brandmannen een succes. “We luisteren echt naar elkaar, ook als onze visies of ideeën verschillen. Uiteindelijk willen we maar één ding: dat Brandmannen het beste recruitment marketing bureau van Nederland is,” zegt Jotham.
Het grootste voordeel van samen een business runnen, is weten wat je aan elkaar hebt. Vertrouwen is de basis. Elkaar loslaten, ook als er beslissingen genomen moeten worden. Erop vertrouwen dat de ander de juiste keuze maakt. Dat zorgt ervoor dat er ook niet eindeloos overlegd hoeft te worden. Dat was natuurlijk niet vanaf dag één zo, het groeit met de jaren. Maar als het eenmaal werkt, dan werkt het. Jotham: “Ik denk dat er geen enkel zakelijk koppel in Nederland is wat zo weinig overlegt met elkaar. Wij hebben niet veel woorden nodig.”
Tien jaar samen bouwen, op naar de volgende tien
Tien jaar verder, met veel hoogtepunten en weinig woorden. En dit is nog maar het begin, natuurlijk. Benieuwd wat het komende decennium de ambities zijn van deze beste-vrienden-Brandmannen-founders? Daar komen we later in dit jubileumjaar op terug!