Jobmarketing: wanneer zet je het in?
Leestijd 4 minuten | Auteur Jill | 21-01-2025
Het recruitmentspel is de afgelopen jaren sterk veranderd. Aan de ene kant is de vraag naar talent nu groter dan het aanbod. Er zijn dus meer concurrenten die in dezelfde beperkte vijver vissen. Kandidaten voelen dat aan en durven meer eisen te stellen. Aan de andere kant worden mensen de hele dag door overspoeld met informatie. Dat maakt het lastig om met je vacature de aandacht van kandidaten te grijpen.
Jobmarketing is anno 2024 een onmisbaar wapen voor werving & selectie. Organisaties die het niet inzetten krijgen het steeds zwaarder op de arbeidsmarkt. In dit artikel leggen we uit wat jobmarketing precies is, hoe je meet of je het goed gebruikt en wanneer je deze strategie inzet. Hoogste tijd om van hr-fiasco naar hr-fiësta te gaan.

Wat is jobmarketing?
Jobmarketing is het promoten van een specifieke vacature, om zo veel mogelijk talent voor die functie aan te trekken. Het slim pushen van openstaande posities wordt steeds belangrijker. Want als je doelgroep de job niet tegenkomt, blijft zelfs het invullen van de allerleukste, uitdagendste en bestbetaalde baan ter wereld een moeizame opgave.
Door te adverteren breng je de openstaande functie onder de aandacht van een flinke groep potentiële kandidaten. Door het bereik te vergroten, neemt ook je kans op succes toe. Maar overtuig je de ideale kandidaat om te solliciteren? Dat hangt af van hoe goed je aanbod aansluit op de wensen van je doelgroep.
Transparante communicatie
De belangrijkste voorwaarde voor geslaagde jobmarketing is transparante communicatie. Dat begint al met de sollicitatieprocedure. Als het geschetste beeld van een vlotte organisatie niet blijkt te kloppen, krijgt je geloofwaardigheid een dreun. Toon dus zeker je sterke punten, maar wees ook eerlijk. Het waarmaken van verwachtingen draagt enorm bij aan een positieve ‘candidate experience’.
Jobmarketing vs. employer branding
Als hr-goeroe kan je de termen jobmarketing en employer branding inmiddels dromen. Maar hoe leg je de betekenis ervan simpel uit aan de rest van je organisatie? Inderdaad, beide spelen een belangrijke rol in werving & selectie. En in het behouden van talent. Maar er is een wezenlijk verschil tussen deze twee begrippen. Door het beestje bij het juiste naampje te noemen, weten we zeker dat we op dezelfde golflengte zitten.
Employer branding = imago
Employer branding is het werkgeversimago van je gehele organisatie. Dit is het verhaal dat je laadt met jullie merkwaarden, bedrijfscultuur en missie. Je doel hiermee is om als aantrekkelijke werkgever langdurig een plek tussen de oren van je doelgroep te bemachtigen.
Jobmarketing = promotie
Jobmarketing is vacatures onder de aandacht van je doelgroep brengen. Het is een strategie om zo veel mogelijk geschikte kandidaten te laten reageren. Je kan jobmarketing los inzetten, maar de kans op conversie neemt toe als je het combineert met employer branding. Tijdens je zoektocht naar talent profiteer je dan van het opgebouwde werkgeversimago. Dat kan net het verschil maken voor een professional om op een openstaande functie te reageren.