Gen Z: medewerker van de toekomst

Leestijd 5 minuten | Auteur Jill | 21-01-2025

Organisaties worstelen om Gen Z voor zich te winnen. Tijd begint te dringen, want vakkennis moet worden overgedragen op de volgende generatie. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want voor werkgevers is het aantrekken en vasthouden van de jongste groep werkenden een van de grote mysteries van deze tijd.

De arbeidsgeneratiekloof

De generatiekloof op de werkvloer is geen nieuw fenomeen. Toch lijken de verschillen deze keer groter. Áls Gen Z’ers al solliciteren, stellen ze onrealistische eisen. En áls ze de baan al accepteren, zijn ze binnen de kortste keren weer weg. Het is de moeite eigenlijk niet waard, hoor je jezelf denken.

Het kan gelukkig ook anders. De maatschappij zit midden in de duurzame transitie en de slimme koppen van Gen Z’ers zijn gewoon keihard nodig. De beroepsbevolking bestaat in 2025 al voor 30% uit zogenaamde Zoomers en dat aandeel stijgt rap door. Deze groep negeren is simpelweg geen optie.

Aan jou de taak om te ontdekken wat ze inspireert. Waarvoor ze bereid zijn te rennen. Hoe eerder je dat door hebt, hoe beter. Zodra je de weet waar de aanknop van Gen Z’ers zit, heb je een gigantische voorsprong op de arbeidsmarkt. Dan ziet de toekomst van je organisatie er een stuk rooskleuriger uit!

Zodra je weet waar de ‘aanknop’ van Gen Z’ers zit, heb je een gigantische voorsprong op de arbeidsmarkt.

Een nieuw arbeidsethos

Je weet donders goed dat altijd bereikbaar zijn, stelselmatig overwerken en over emotionele grenzen heen stappen niet per se goede eigenschappen zijn. Op korte termijn maakt het je misschien productiever, maar uiteindelijk breekt het iedereen op. Iedereen kent wel voorbeelden van ontevredenheid, psychische klachten en burn-outs om zich heen die dit bewijzen.

Het zou daarom vreemd zijn als je diezelfde destructieve houding ook van de volgende werkgeneratie verwacht. Grote kans dat dat tot conflicten leidt. Probeer het eens om te draaien: wat kan jij leren van de Gen Z mentaliteit? Misschien had je zelf ook, achteraf gezien, een andere balans tussen je werk- en privéleven gewenst? Wanneer je als werkgever open staat voor een nieuw perspectief, ontstaat er ruimte voor een gezonde mix van normen en waarden. Op die manier creëer je een arbeidsethos dat voor iedereen werkt.

Gen Z: “Ik leef niet om te werken. Ik werk om te leven.”

Werk om te leven

In tegenstelling tot vorige generaties, lijkt het alsof Gen Z’ers niet echt een baan nodig hebben. Ze eisen niet alleen een riante beloning voor hun werk. Ook het sociale aspect, persoonlijke groei en waar de organisatie voor staat vinden ze belangrijk. Werk is slechts een van de manieren om jezelf te ontwikkelen. Er moet genoeg tijd overblijven om Spaans te leren voor die gedroomde reis, vrijwilligerswerk in het buurttheater te doen en mooie content te maken voor je TikTok-account over vegan restaurants.

Werken moet ook leuk zijn. Een fijn ingerichte werkplek, uitgebreide onboarding en soepele communicatie dragen stuk voor stuk bij aan het werkgeluk. Biedt naast uitdagend werk ook voldoende afleiding. Van borrels en events heb je eigenlijk nooit genoeg.

Zoektocht naar geluk

Geboren na 1996, is Gen Z opgegroeid in een onbegrensde digitale wereld waar alles altijd en overal beschikbaar is. De invloed van rolmodellen en sociale druk legt de lat voor geluk enorm hoog.

Wees daar als werkgever bewust van. Stimuleer zelfstandig werken en het nemen van verantwoordelijkheid, maar laat ze niet aan hun lot over. Een brainstorm is een leuke en laagdrempelige manier om originele input te krijgen. Bijvoorbeeld hoe ze hun eigen werkomgeving zouden verbeteren, hoe ze zelf nieuwe collega’s denken te werven en wat een toffe teambeloning zou zijn voor het behalen van een kwartaaldoel.

Persoonlijke ontwikkeling is voor elke medewerker van belang, maar voor Gen Z nog net iets noodzakelijker. Bespreek het personal developmentplan minstens elke twee weken met elkaar. Waar zitten de knelpunten? Welke kansen ziet de medewerker? Om de professionele groei optimaal te ondersteunen, helpt het om vanuit de organisatie pro-actief loopbaancoaching, trainingen en workshops aan te bieden.

Regelmatig inchecken is superbelangrijk, want alleen dan ben je alert op de symptomen van een opborrelde frustratie. Toon ook je waardering als iemand zich kwetsbaar durft op te stellen. Jouw levenservaring kan voor hen van enorme waarde zijn. Gen Z’ers zijn graag een voorbeeld voor anderen, maar hebben zelf net zo goed behoefte aan een mentor.

Een ‘purpose’ om Gen Z te binden

Het is al lastig zat om ze te strikken, dus zonde als je Gen Z’er na een paar maanden weer vertrekt. Om dat te voorkomen, heeft je organisatie een duidelijke missie, of ‘purpose’ nodig. Investeer in heldere communicatie over je kernwaarden. Waar staat je merk voor?

Zorg dat die purpose leeft op zowel organisatorisch, team als individueel niveau. Door het overkoepelende doel ook op kleinere schaal actief na te leven, neemt het gevoel van verantwoordelijkheid toe. De connectie die je daarmee schept, is wat mensen betrokken en gemotiveerd houdt. En gebrek eraan is juist vaak de sluipende reden om ontslag te nemen.

Dat Gen Z zich niet kan binden, is een fabel. Laat de reden dat de organisatie bestaat bij elke meeting terugkeren. Dankzij deze thema’s is de kans groot dat iedereen strijdt voor een gezamenlijk doel. Dan heb je niet gewoon werknemers, niet eens fans, maar echte ambassadeurs in dienst. En dat zijn de mensen die wél hun bed uitkomen.

Dat Gen Z zich niet kan binden, is een fabel.

Zelf aan de slag met Gen Z

Gen Z enthousiast krijgen voor jouw organisatie is zeker niet onmogelijk, maar het vergt een speciale aanpak. Daar heb je een Gen Z-proof strategie voor nodig. Hoe grijp je hun aandacht? Welke boodschap past bij je werkgeversimago? Bij Brandmannen helpen we je hier graag mee. Niet geheel toevallig zijn we gespecialiseerd in recruitment marketing voor Gen Z. Bel ons en we kijken samen hoe we je ambitieuze plannen gaan waarmaken.

Meer weten? Lotte helpt je graag verder!

Lotte@brandmannen.nl
+31 (0)85 0817790

Related content

Van start-up naar full-service recruitment marketing bureau

Is het slim om samen met je beste vriend een bedrijf te starten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar...

Job Value Proposition

EVP, TVP, en dan ook nog een JVP? De afkortingen vliegen je om de oren. Waar een EVP (Employee Value...

Consent Mode V2 in recruitment marketing

Als recruiter is inzicht in het gedrag en de interesses van kandidaten leidend voor je wervingsstrategie. Om aan die data...

eNPS: zo loyaal zijn collega’s écht

De schaarste op de arbeidsmarkt maakt talent vinden al lastig genoeg. Dus zorg je ervoor dat goed presterende medewerkers tevreden...

Scroll naar boven